HU |  DE
Auro logo AURO - természetes festékek, felületkezelö anyagok - olajok, viaszok, lazúrok
Get Adobe Flash player
AURO - természetes festékek, felületkezelö anyagok - olajok, viaszok, lazúrok
AURO - természetes festékek, felületkezelö anyagok - olajok, viaszok, lazúrok
AURO - természetes festékek, felületkezelö anyagok - olajok, viaszok, lazúrok
0 tétel
0 Ft
AURO - természetes festékek, felületkezelö anyagok - olajok, viaszok, lazúrok
 
 
vásárlás  |  szállítás & fizetés  |  adatvédelem  |  árlista  |  katalógus  |  GyIK

Hogy lesz jó?

(Fa)padlók olajozása, viaszolása, színezése

FELÜLETELŐKÉSZÍTÉS: csiszolás hagyományos hengeres vagy szalagos parkettacsiszoló géppel.
Csak megfelelő előkészítés után kapunk szép felületet!

 1. Durva csiszolás, egalizálás: célja a frissen rakott padló egalizálása, a felületi egyenetlenségek, az egyes darabok közti szintkülönbségek eltüntetése, egyenletes, sík felület kialakítása. Régi padlók felújításánál a szennyeződések, régi lakkréteg és a mély karcolások eltávolítása. A csiszolást általában P36 – P40 szemcseméretű papírral kezdjük, nagy egyenetlenségeknél, régi vastag lakkréteg eltávolításánál szükség szerint durvább – P24-es - papírral is kezdhetjük a csiszolást. Egyenetlen felületeknél először harántirányban (átlósan, szálirányhoz képest kb. 45o-ban), majd szálirányban csiszolunk. Az eleve finom felületű parkettát természetesen nem kell durva papírokkal csiszolni.
 2. Normál csiszolás: a durva csiszolás nyomainak eltüntetéséhez P50 – P80 finomságú papírt használunk. Csak szálirányban csiszolunk.

 3. Finomcsiszolás: P120-as papírral csak szálirányban. Portalanítás: minden szemcseváltás közt alaposan porszívózzunk össze, hogy a csiszolószalagról leváló durvább szemcsék a finomabb csiszolásnál ne karcolhassák meg a fát 

 4. Finomcsiszolás egytárcsás csiszológéppel: a hagyományos parkettcsiszológép karmolás nyomainak eltüntetésére, szebb, finomabb felület kialakítására alkalmas az egytárcsás csiszoló, polírozó gép. Ezek a gépek ideálisak padlók finomcsiszolására, olaj eloszlatására, bemasszírozására, visszatörlésére, viaszfelhordásra, polírozásra és későbbi karbantartásukra is. A nagy felületű olajozott-viaszolt padlók gazdaságos, gyors kezelésének nélkülözhetetlen eszközei. A gépek 40-43 cm átmérőjű koronggal, alacsony fordulatszámon dolgoznak, az első csiszoláshoz P60 és P120 számozású csiszolórácsot használunk, mely az azonos számú csiszolópapírnál finomabb felületet ad.

 5. Szélek sarkok csiszolása: excenteres kézi csiszológéppel P120-150

 6. Nedves szálfelhúzás: a P120-as ráccsal való csiszolás után a teljes felületet jól kifacsart nedves ruhával, szivaccsal át kell törölni. A nedvesség felhúzza a fa átvágott rostjait, amit P150-es ráccsal átcsiszolva tökéletes felületet kapunk. (ha nem vizezzük a felületet, az olaj húzza fel a szálakat, amit sokkal nehezebb lecsiszolni)

 7. Utolsó finom csiszolás, portalanítás: P120 vagy P150-es csiszolóráccsal, majd alapos portalanítás porszívóval.

 8. OLAJOZÁS - az alapozó olaj felhordása: ecsettel, velúr vagy moher hengerrel, a sűrűbb oldószermentes termékeknél nyeles spatulyával, biflex spatulyával. Annyi alapozó olajat kell felhordani, amennyit a felület beszív. Ha az anyag az olajat azonnal beszívja, és a felület láthatóan foltos, egyenetlen, akkor túl kevés olajat kapott, a felhordást rögtön akár többször is meg kell ismételni, amíg a felületi réteg egyenletesen telítődik olajjal. Az alapozó olajjal nem szabad spórolni, a padló, parketta annál jobb és tartósabb lesz, minél jobban telítjük felületét az olajjal. A gondos telítés a padló élettartamában meghálálja magát.

 9. Be nem szívódott olaj visszatörlése: annyi olajat hordjunk fel, amennyit az anyag láthatóan képes felvenni. 10 perc után a be nem szívódott olajat ecsettel, ronggyal el kell oszlatni, bedörzsölni, illetve a felesleget a felületről letörölni. (Míg ez a Nr.121-nél egyszerűen kézzel, ronggyal elvégezhető. Az oldószermentes Nr.123-nál 10 perc után az olajat géppel, fehér peddel a fába be kell dörzsölni, „bemasszírozni”, majd újabb kb. 10 perc után tiszta ruhával gondosan áttörölni. Ahol az olaj nem szívódik be teljesen a fába; fényes, ragacsos, nehezen eltávolítható foltok formájában „bebőröződik”, filmet alkot a felületen!

  Tipp
  :
  ha véletlenül elfelejtjük időben visszatörölni az olajat, s az már ragacsos, tapad, kenjük át a padlót újra az alapozó olajjal, majd néhány perc után töröljük át a felületet. Ha nem telt el túl sok idő a felhordástól, a frissen felkent olaj visszaoldja a bebőröződött olajat. Ha már ezzel is késő használja az Nr.421-01 számú AURO Viaszbalzsam intenzív tisztítót (”Bundeskanzlermischung”).

 10. Fa padlók, parketták színes kezelése: Az alapozó olaj megszínezésével lehetőség van a faanyag felületi színezésére. Így nem kell külön pácolni, hanem az alapozással egy lépésben elvégezhető a színezés. A Nr.121, 123 és 126 számú olajok színezésére a Nr.150 számú gyantaolaj színezék alkalmas. A színezéket az olajhoz adva és jól elkeverve, a 9. pontban leírtaknak megfelelően végezzük a felhordást. Sötétebb, mélyebb színek eléréséhez a megszínezett olajat ajánlott tovább - 30-40 percig is - a felületen hagyni. Közben végezzünk próbát, hogy lássuk elég erős-e már a szín, illetve nem kezdett-e még ragacsossá válni a felület. Ezután gondosan, és egyenletesen töröljük vissza a be nem szívódott színes olajat. A visszatörlés nagyobb gondosságot igényel, mint a natúr olajnál! Ajánlott a kézi visszatörlés után, puha nedvszívó ruhával polírozógéppel is áttörölni a felületet. A színezékek egymással is jól keverhetők.

  VIGYÁZAT!
   Az olajok és viaszok alacsony lobbanáspontú illóolajokat tartalmaznak, melyeknek száradása erős hő fejlődéssel járó oxidációs folyamat. A visszatörléshez használt olajjal átitatott, összegyűrt törlőruhák, öngyulladás veszélyesek, ezért használat után mindig terítsük ki őket, hogy jól szellőzve száradhassanak ki.

 11. Száradás: az ajánlott száradási idő 24 óra. Az olajozott felület már a visszatörlés után száraz – akár járható is. A hosszú száradási idő az olaj gyorsabb kikeményedését biztosítja. A száradáshoz elsősorban oxigén és nem magas hőmérséklet szükséges – jó szellőzést biztosítsunk! Az olaj a viasz alatt is kikeményedik, de lassabban, ezért az ilyen padló tovább lesz érzékeny. A jobban kikeményedett olajozott felület sokkal jobban csiszolható is. Az AQUA olajok száradási ideje rövidebb, általában már 3-6 óra száradás után jól csiszolhatók.
 12.  Köztes csiszolás: megfelelő száradás után a felületet fehér peddel (vliessel) finoman át kell csiszolni. A köztes csiszolás akkor is ajánlott, ha felület tökéletesen simának tűnik, mert a finom felület biztosítja a viasz tökéletes tapadását.

 13. Keményolaj: puhafa padlóknál és erősen színezett alapozó olajozás után – viaszolás előtt – a kopásállóság fokozható egy réteg színtelen keményolajjal (Nr.126 vagy 123) való átkenéssel. Az olajat természetesen ez után is gondosan vissza kell törölni, és újabb 24 órán keresztül száradni hagyni. A száradáshoz friss levegőt biztosítsunk!

 14. VIASZOLÁS: Classic és PurSolid rendszereknél: Nr.171 – keményviasz, géppel vagy kézzel piros peddel bedörzsölve. AQUA vízzel hígítható rendszernél Nr.187 - keményviasz - ecsettel, velúr vagy mohair hengerrel  felhordva. A viaszt leheletvékonyan kell felhordani. A cél: minél vékonyabb, de összefüggő bevonatot kialakítani. Ha túl sok viaszt hordunk fel, amit nem tudunk elpolírozni, a felület ragacsos, érzékeny marad, nem tud megfelelően kikeményedni.

 15. Viaszpolírozás: A felhordott viasz azután polírozható mikor megszárad, visszamattul. Ez hőmérséklettől függően kb. 20-30 perc. Minél tovább szárad a viasz, annál nehezebben, de annál keményebbre és fényesebbre polírozható. 60 perc száradás után a viasz már nem vagy alig polírozható! A polírozás (fényezés, áttörlés) kézzel, puha, nedvszívó ronggyal, vagy egytárcsás géppel, filckoronggal, vagy ronggyal történik. A polírozás akkor kész, ha a felület tökéletesen száraz, nem tapad, nem ragad. Ha a felület ragacsos marad, ne számoljunk azzal, hogy majd megszárad, mert nem fog! Annyi viaszt kell felvinni, és úgy kell polírozni, hogy a felület ne maradjon ragacsos.
  VIGYÁZAT!  Az olajok és viaszok alacsony lobbanáspontú illóolajokat tartalmaznak, melyeknek száradása erős hő fejlődéssel járó oxidációs folyamat. A polírozáshoz használt viasszal átitatott, összegyűrt rongyok öngyulladás veszélyesek, ezért használat után mindig terítsük ki őket, hogy jól szellőzve kiszáradhassanak!

 16. Használatbavétel: A felület teljes kikeményedése előtt még érzékeny. A frissen kezelt felületet kíméletesen akár azonnal használható, de 2-3 hétig ne érje nedvesség, mert a viasz teljes kikeményedése előtt foltot hagy. (ami ápolószerrel eltüntethető). A padlót, parkettát ne takarjuk le, hogy ez ideig oxigént kapjon a teljes kikeményedéshez. Ha további munkák miatt le kell takarni a padlót, az ne maradjon hosszú ideig rajta.

 17. Ápolás. A kész felülethez saját ápolószereit használjuk. Az olajozott-viaszolt padlók egyszerűen porszívózással tisztíthatók. A kisebb szennyeződések nedves ruhával eltávolíthatók. Ápolószerrel való kezelésre magánlakásban, ahol nem használnak utcai cipőt csak 3-4 havonta van szükség. Ehhez az ápoláshoz 1-3% meleg vízben oldott AURO Nr.431 padlóápoló emulzió használható. A szennyezettségtől, a használat jellegétől függően közforgalmú helyeken, utcai cipővel való használatnál értelemszerűen többször van szükség a tisztítást és ápolást is nyújtó nedves áttörlésre. A feltörléshez használt eszközt mindig jól ki kell csavarni, hogy éppen csak nedves legyen! A makacsabb szennyeződések eltüntetéséhez hígítatlan padlóápoló emulzió használható. Az AURO-val kezelt padlók ápoláshoz lehetőleg ne használjunk más készítményeket, mert azok tartalmazhatnak olyan anyagokat – glicerin, szilikon stb. – melyek megnehezítik a későbbi felújítását.

 18. Felújítás: A felület saját ápolószereivel ápolva sokáig megtartja szépségét, a fával együtt érik, idővel természetes patinát kap. Az így kezelt és ápolt felület hosszú idő után sem kelt elhasznált, lepusztult benyomást. Ha az erős igénybevétel, vagy nem megfelelő ápolás miatt a padlónak már kevés az ápolószerrel való áttörlés erősebb tisztítószerek is használhatók:hígítatlan BioMilan Ecetpolitúros padlófényezővel való áttörlés és polírozás, vagy AURO Nr.421-01 Viaszbalzsam intenzív tisztítóval vliessel való nedves csiszolás és polírozás – teljes felújítás.
  Az olajozott-viaszolt padlót soha többet nem kell átcsiszolni, mert ezekkel a tisztítószerekkel az erősen, igénybevett, elhanyagolt padlók is néhány óra alatt felfrissíthetők és újra használatba vehetők
  . Így tartják karban a bécsi Belvedere, a Schönbrunni kastély, az Albertina valamint sok más közintézmény: múzeumok, tornatermek, éttermek, irodák padlóit.

 19. Sérülések javítása: Az esetleges sérülések helyileg, akár felületen is könnyen javíthatók. A karcolások, benyomódások vizes ruhán keresztül forró vasalóval kigőzölhetők, majd kis felületen átcsiszolhatók, olajjal, viasszal javíthatók. Vigyázat: színezett padlónál ez veszélyesebb művelet – a későbbi esetleges javításhoz tegyük félre a kezelésből megmaradt színes olajat!

Aki a fent leírt tanácsokhoz, szabályokhoz tartja magát, elégedett lesz a kapott felülettel.

AURO - természetes festékek, felületkezelö anyagok - olajok, viaszok, lazúrok
GYORSRENDELÉS
Nr.
db
AURO - természetes festékek, felületkezelö anyagok - olajok, viaszok, lazúrok
AURO - természetes festékek, felületkezelö anyagok - olajok, viaszok, lazúrok
auro-info:
99/505 992
30/39 69 439
skype: auro-info
AURO - természetes festékek, felületkezelö anyagok - olajok, viaszok, lazúrok
természetes festékek
AURO cégfilozófia
olajozás, viaszolás
AURO cikkek
AURO összetétel
sixay furniture
referenciáink
forgalmazók
kontakt, kapcsolat
árlisták
FA kezelése beltérben
bútorok, ajtók kezelése
padlók, lépcsők kezelése
lambériák, famennyezetek
konyhák, vizes helyiségek
gyerekbútorok, játékok
felújítás, restaurálás
FA kezelése kültérben
kertibútor és teraszolaj
bel- és kültéri lazúrok
svédvörös fahomlokzat festék
FA felületek ápolás, tisztítás
lélegző FALFESTÉKEK
természetes gyanta diszperzió
profi mészfesték
fotokatalitikus légtisztító falfesték
mész-agyagkrém falfesték
PENÉSZeltávolító, penészgátló
Bőr, linóleum kezelés, ápolás
KŐ, tégla, cotto, klinkerolaj
FÉM festése, radiátorzománc
TERMÉKVÁLASZTÁS
OLAJOK, olajozás
VIASZOK, viaszolás
Lúgok, szappanok
Festékek, lakkok
AURO tisztítószerek
AWALAN mosás, tisztítás
JOBECK favédőszer
ecsetek, csiszolóanyagok
SZíNEK, színminták
falfesték színminták
lazúr színminták
teraszolaj színminták
színes olajok
HASZNÁLAT
olajozás, viaszolás
padlók kezelése
falfestékek használata
ápolás, tisztítás
használat - FILMEK