HU |  DE
Auro logo AURO - természetes festékek, felületkezelö anyagok - olajok, viaszok, lazúrok
Get Adobe Flash player
AURO - természetes festékek, felületkezelö anyagok - olajok, viaszok, lazúrok
AURO - természetes festékek, felületkezelö anyagok - olajok, viaszok, lazúrok
AURO - természetes festékek, felületkezelö anyagok - olajok, viaszok, lazúrok
0 tétel
0 Ft
AURO - természetes festékek, felületkezelö anyagok - olajok, viaszok, lazúrok
 
 
vásárlás  |  szállítás & fizetés  |  adatvédelem  |  árlista  |  katalógus  |  GyIK

AURO falfestékek használata - tippek & trükkök

Az AURO bio festékek könnyen használható, a mai kor igényeinek megfelelő, magas minőségű termékek. Használatuk megegyezik más kereskedelmi forgalomban kapható termékekével. A következőkben leírtak olyan általános falfestési tanácsok, melyek a termék márkájától függetlenül általában is érvényesek:   

Mit szeretnék festeni?

Fontos tudnunk, hogy milyen felületre szeretnénk festeni, ettől függ, hogy milyen festéket használhatunk hozzá. Attól függően, hogy mit szeretnénk festeni, az AURO falfestékei közül a következőek közül választhatunk:

 

 

FELÜLET ELŐKÉSZÍTÉS: A kezelendő felület megfelelő előkészítése a sikeres és szép festés alapfeltétele. A jól végzett előkészítés és alapozás rengeteg felesleges munkától kímél meg minket. Különösen a felületi egyenetlenségek megszüntetésére, az egyenetlen nedvszívó képesség kiegyenlítésére, és a korábbi bevonatok épségének ellenőrzésére ügyeljünk! A kezelendő felületnek száraznak, tisztának, szilárdnak, stabilnak, kémiailag semlegesnek és idegen anyag átütésektől mentesnek kell lennie.

1.      Régi falfelületek átfestése – átfesthetősége: „megnedvesítős teszt”

Mindenekelőtt azt kell tisztáznunk, hogy el kell-e távolítani a régi festéket a falról az új festés előtt. Ehhez nedvesítsünk be kb. 1 m2 falfelületet. 2-3 percig hagyjuk rajta a vizet, hogy beszívja, majd spaklival próbáljuk meg lekaparni a régi festéket. A tesztet célszerű ott végezni, ahol a fal repedt, koszos, jobban igénybevett.

Ha a régi festék jól tapad, - nem kaparható le a falról, akkor maradhat és alapként használható. Ha a régi festék könnyen lekaparható, akkor az egészet el kell távolítani az új festés előtt. Célszerű a fal folyamatos meleg vizes nedvesítése közben spaklival lekaparni a felesleges festékréteget. A kaparással ugyanis pontosan azt a réteget távolítjuk el, ami már nem megfelelően tapad. A csiszolás a régi rosszul tapadó bevonatok eltávolítására a fentiek miatt nem ideális megoldás. 

Enyves festék: azonnal elszíneződik, körömmel is lekaparható. -> nem átfesthető, mindig, maradéktalanul el kell távolítani. Meleg vízzel, szivaccsal lemosható. Szerves, organikus festék, enyhén savas kémhatású. Leginkább műemlékeknél fordul elő. Enyves festékkel való átfestés előtt is el kell távolítani.

Mész, meszes festék: elszíneződik, de nem kaparható le. Lúgos kémhatású. Ideális esetben meszes festékkel átfesthető, de a 6 hónapnál régebbi mészfestés bármivel átfesthető. Savas festékkel átfestve az első rétegnél enyhe sárgulás, foltosodás előfordulhat, ez a második rétegnél eltűnik. Az első réteget ezért nagyon vékonyan kenjük.

Műgyanta diszperzió: A víz lepereg róla, nem lehet a felületét enyhe kaparással megbontani. Nem, vagy csak gyengén páraáteresztő. Ha jól tapad átfesthető, de ha igazán páraáteresztő falat szeretnénk jobb lekaparni.

Latexfesték: tökéletesen vízálló, mosható, súrolható, annyira nagy kopásállóságú, hogy eltávolítása szinte lehetetlen.

Természetes gyanta diszperzió: Minél több olaj és gyantakomponens van benne, annál kevésbé színeződik el a nedvesség hatására, és annál jobb a tapadása. (lásd: mosható, súrolható festékek). Kötőanyaga szerves, organikus összetételű, ami a felület savas kémhatását eredményezi. Lehetőleg természetes gyanta festékkel átfesteni.

Tapéta: legtisztább megoldás eltávolítani. Vannak ún. lehúzható (spaltbare) tapéták, ahol a hordozó réteg a falon marad, a színes, mintás fedőréteg egyben lehúzható. Ez a legszerencsésebb eset. Vannak tapéták, melyek eleve festhetőek, ezt az eredeti csomagoláson piktogram jelöli. Ha nincs ilyen jelölés próbafestést kell végezni. Vannak tapéták, melyek bár átfesthetők, valamelyik erős minta színe a 2-3 réteg után is átüthet. A tapéta átfestése előtt az illesztéseket ellenőrizni kell és tapétaragasztóval a felnyílt tapétaszéleket visszaragasztani.

2.       Műgyanta diszperziós és latex festékek eltávolítása

Ha korábbi nem páraáteresztő festék helyett páraáteresztő festéket szeretnénk használni, célszerű a korábbi bevonatokat eltávolítani. A régi diszperziós festékek lekaparhatók, a latex festékek eltávolítása problémásabb (erre eladásukkor, sajnos nem hívják fel a figyelmet).

3.      Glettelés

A gletteléshez használt gipsz önmagában páraáteresztő. Nedvesedésre hajlamos falaknál azonban azzal a tulajdonságával is számolni, kell, hogy a gipsz higroszkopikus anyag, kristályszerkezete saját térfogatának többszörös mennyiségű vizet tud felvenni. Ha a gipsz a falból nedvességet vesz fel, megduzzad, és ledobja a festéket. Ezért is javasoljuk, csak a lehető legvékonyabb glett-réteget használatát. A túlzásba vitt glettelés ökológiai és épületbiológiai szempontból sem előnyös. A fal, vagy a vakolat egyenetlenségeit, hullámosságát nem a gletteléssel kell eltüntetni.

Használjunk a vakolat megfelelő glett anyagot. 

4.       Mélyalapozó

Csak ott szükséges, ahol a kezelendő fal nagyon erős, vagy egyenetlen nedvszívó képességű. Jellemző példa erre a gipszkarton lapok első festése, ahol csak a lapok találkozásánál glettelnek: a glettelés és a papír nedvszívó képessége más, a mélyalapozó nélkül mindig meg fognak látszani a toldások.

TIPP: keverjünk az AURO mélyalapozóhoz 5-10% fehér falfestéket: jobban takar, és látjuk hol lett lefestve.

Más mélyalapozók: átlátszó, párazáró műanyag filmréteget képeznek a falon, használatukat nem javasoljuk.

5.       Alapozás

Elvárásaink az első réteg festékkel kapcsolatban: Jól tapadjon meg a vakolaton, hiszen ez a réteg fogja az összes további réteget hordozni. Egyenletes, pormentes, átfesthető felületet adjon. Jól takarjon. Minél erősebben nedvszívó a kezelt felület, annál jobban kell hígítani az első réteg festéket. Minél hígabb a festék, annál mélyebben be tud szívódni a kezelt felületbe, annál jobban megtapad a falon, mennyezeten.

 

Az alapozás feladata, hogy eltávolítsa, vagy legalább megkösse a falon maradt port és megfelelő tapadást biztosítson a fal és a következő festékrétegek között. A híg festék mélyen beszívódik a falba és ott kiszáradva, kis „horgonyokkal” rögzíti a festéket a falon.

PROFI TIPP: Az alapozást vízzel erősen hígított festékkel végezzük. A hígítás mértéke - különösen erősen nedvszívó, kezeletlen falaknál - akár 50% is lehet (fele festék - fele víz). Ilyen híg festéket hengerrel nem, csak ecsettel lehet felvinni. A henger csak felteríti a sűrű festéket a falra, az ecset ezzel szemben egyszerre portalanít és be is dörzsöli, bemasszírozza a híg festéket a falba, amitől az sokkal jobban tapad. Alapozásnál nem javasoljuk a hengerrel való felhordást, mert sem a tapadás, sem a takarás (fedőképesség nem) olyan tökéletes, mint az ecsettel való felhordásnál. A híg alapozó ecsettel felhordva jobban takar, mint a hengerelt sűrű festék.

A festék nedves állapotban nem takar, csak kiszáradása után! Ha még nedves állapotban szép felületet szeretnénk elérni, valószínűleg túl sok festéket viszünk fel a falra!

Az ecsettel történő alapozás után a fedőréteget már hengereljük, ha ezt az alapszabályt betartjuk, elegendő lesz egyetlen fedőréteg.

Az alapozott felületen jobban láthatóak az esetleges falhibák, amit az alapozás után könnyebben javíthatunk. MÉG

6.      Falhibák javítása

Az alapozó festés után a fal hibái sokkal jobban láthatóvá válnak. Hézagtömítő glettel javíthatjuk ki a falhibákat. Ha tenyérnyi felületnél nagyobb helyen javítunk, akkor a javított részt újra kenjük át a vízzel higított fehér vagy színes festékkel. Csak a lehető legvékonyabban gletteljünk.

5.      Fedőfestés

A jól végzett alapozás után a fedőfesték rétegnek csak egy feladata marad: hogy szép legyen. Ha az alapozást a fentieknek megfelelően végezzük, a festéket a második rétegben hengerrel, hígítatlanul felhordva az jól fog takarni.

TIPP: Festés Z alakban hengerrel, hogy jól takarjon a festék. Ezzel a módszerrel tudjuk a hengerben egyszerre lévő festékmennyiséget legegyenletesebben eloszlatni a falon:

  

   6.          Színes felületek festése

NE alapozzunk fehér festékkel! Az alapozáshoz is színes festéket használjunk, így a második réteg biztosabban takar. Ráadásul, ha a színmintáról kiválasztott szín a valóságban túl sötét, vagy túl világos, a második réteggel kiigazíthatjuk.

Minél több a színezék a festékben, annál rosszabbul takar. Sárga és vörös színeknél ez kevésbé jelentkezik a kékeknél és zöldeknél inkább gond. Erős színeknél ezért elképzelhető, hogy 3 réteg is szükséges.

A festék nedves állapotban nem takar, csak kiszáradása után! Ha még nedves állapotban szép felületet szeretnénk elérni, valószínűleg túl sok festéket viszünk fel a falra!

 

TIPPEK sötét színek felhordásához:

-      Előkezelés Nr.301 mélyalapozóval + 5-10% szín

-      Megfelelő hígítás

-      Erős színekhez mindig új festőhengert használjunk

-      A festéket vékonyan, lendületesen és gyorsan felhordani

-      A kész festésbe soha nem szabad belenyúlni, belejavítani

-      Csak egyszer lehúzni, fentről lefelé, könnyeden tartott hengerrel

-      Erős színekhez tapasztalt festő. Nem mindenki tud azonnal erős színeket szépen felhordani. Ha nem takar a festék, az nem feltétlenül a festék hibája!

Mindent jól csináltam a felület mégis foltos! Miért?

-      A fal nedvszívó képessége nem egyenletes (mélyalapozó Nr.301)

-      A felhordás nem egyenletes, tapasztalatlan festő, csak hengerrel lett felhordva, stb.

-      Használt, nem tökéletesen kimosott szerszám

-      Korábbi hiba: zsírfolt, nikotin, csőtörés, beázás (éles határú foltok)

 

AURO - természetes festékek, felületkezelö anyagok - olajok, viaszok, lazúrok
GYORSRENDELÉS
Nr.
db
AURO - természetes festékek, felületkezelö anyagok - olajok, viaszok, lazúrok
AURO - természetes festékek, felületkezelö anyagok - olajok, viaszok, lazúrok
auro-info:
99/505 992
30/39 69 439
skype: auro-info
AURO - természetes festékek, felületkezelö anyagok - olajok, viaszok, lazúrok
természetes festékek
AURO cégfilozófia
olajozás, viaszolás
AURO cikkek
AURO összetétel
sixay furniture
referenciáink
forgalmazók
kontakt, kapcsolat
árlisták
FA kezelése beltérben
bútorok, ajtók kezelése
padlók, lépcsők kezelése
lambériák, famennyezetek
konyhák, vizes helyiségek
gyerekbútorok, játékok
felújítás, restaurálás
FA kezelése kültérben
kertibútor és teraszolaj
bel- és kültéri lazúrok
svédvörös fahomlokzat festék
FA felületek ápolás, tisztítás
lélegző FALFESTÉKEK
természetes gyanta diszperzió
profi mészfesték
fotokatalitikus légtisztító falfesték
mész-agyagkrém falfesték
PENÉSZeltávolító, penészgátló
Bőr, linóleum kezelés, ápolás
KŐ, tégla, cotto, klinkerolaj
FÉM festése, radiátorzománc
TERMÉKVÁLASZTÁS
OLAJOK, olajozás
VIASZOK, viaszolás
Lúgok, szappanok
Festékek, lakkok
AURO tisztítószerek
AWALAN mosás, tisztítás
JOBECK favédőszer
ecsetek, csiszolóanyagok
SZíNEK, színminták
falfesték színminták
lazúr színminták
teraszolaj színminták
színes olajok
HASZNÁLAT
olajozás, viaszolás
padlók kezelése
falfestékek használata
ápolás, tisztítás
használat - FILMEK