HU |  DE
Auro logo AURO - természetes festékek, felületkezelö anyagok - olajok, viaszok, lazúrok
Get Adobe Flash player
AURO - természetes festékek, felületkezelö anyagok - olajok, viaszok, lazúrok
AURO - természetes festékek, felületkezelö anyagok - olajok, viaszok, lazúrok
AURO - természetes festékek, felületkezelö anyagok - olajok, viaszok, lazúrok
0 tétel
0 Ft
AURO - természetes festékek, felületkezelö anyagok - olajok, viaszok, lazúrok
 
 
vásárlás  |  szállítás & fizetés  |  adatvédelem  |  árlista  |  katalógus  |  GyIK

AURO - penészeltávolítás, penészgátlás természetesen, egészség- és környezetkímélő módon

Penész, a láthatatlan veszélyforrás

a penész zavaró esztétikai megjelenése mellett egészségügyi problémák forrása lehet és veszélyeztetheti otthona épületi szerkezetét.

A penészgomba olyan, szabad szemmel nem látható mikroorganizmus, amely spórákkal szaporodik. Ahol kedvező életkörülményeket talál, ott azonnal megtelepszik, és könnyen elszaporodik. Kedveli a nedves, meleg szerves-organikus környezetet. Jelenléte legtöbbször csak akkor tudatosodik az emberekben, amikor már jó ideje felbukkant a lakásban. A bútorok, tapéta, vagy függöny mögötti helyeket kedvelik, ahol könnyen felismerhetők a jellegzetesen dohos, földes illatról. A penész extrém körülményekkel – szárazság vagy forró hőség, fagy - szembeni ellenálló képessége miatt igazi túlélőművész, ezért a már leszáradt penészfoltok kezelését sem szabad elhanyagolni, mert nedvesség hatására a gombák könnyen újult erőre kaphatnak.

A penész egészségügyi problémák forrása lehet - A penész alapesetben az egészséges emberi szervezetre veszélytelen. Kedvező körülmények között a penészgomba spórája a levegőben észrevétlenül lebeg, a légzőszervekbe jutva különböző allergiás reakciókat okozhat. Ennek tünete lehet nátha, légszomj, estenként köhögés vagy begyulladt viszkető szem is. Néhány penészfajta a levegőben terjedő, úgynevezett mikotoxyn nevű mérget bocsátja ki, amely belélegezve irritálja a nyálkahártyát, légzőszervi gyulladásos betegségeket okozhat és gyengítheti az immunrendszerünket is.

Néhány gombafajta az úgynevezett mikotoxyn nevű mérget bocsátja ki, amely szintén a levegőben terjed. Belélegezve irritálja a nyálkahártyát, légzőszervi gyulladásos betegségeket okozhat és gyengítheti az immunrendszerünket is.

Penészesedésnél mindenképpen a nedvesedés okát valamint a szabad szemmel még nem látható penészgombákat kell első körben megtalálni. Bútorok, tapéta, vagy függöny mögötti helyeket kedvelik a gombák, ahol könnyen felismerhetőek a dohos, földes illatról.

A penészgombák extrém körülményekkel – szárazság, vagy forró hőség, fagy - szembeni ellenálló képessége miatt igazi túlélőművészek. Ezért a már leszáradt penészfoltokat kezelését sem szabad elhanyagolni, nedvesség hatására a gombák könnyen újult erőre kaphatnak.

 A penész megjelenésének és megtelepedésének okai

A penészgomba lakótérben való megtelepedésének két fő oka van:

1.     Építési hibák A penészgomba a nedves környezetet kedveli. A lakóház és környéke nedvesedésének oka gyakran építési hibában keresendő: ez lehet a vizesedés, nem elegendően kiszáradt új épület, hőhidak, vagy törés-repedés a falszerkezetben. Az elcsúszott tetőszerkezet, eltömődött, túlfolyó eresz okozhatja az épület erősödő vizesedését.
2.      Rossz szokás: a házi nedvességtermelés A rossz szellőztetési és fűtési szokások által is megtelepedhetnek a gombák, különösen azokban az épületekben, melyek energiatakarékossági szempontok miatt légmentesek. A lakótér számára leadott páratartalom mennyiségét sokan és sokszor alábecsülik. Tusolás közben például közel másfél liternyi nedvességet ad le környezetének egy-egy ember, alváskor ez éjszakánként átlagban 1 liter vizet jelent még pluszban, személyenként. A növényeink is visszabocsátják a környezetükbe az öntözésükre fordított vizet, főzés és ruhaszárítás által további néhány liter nedvesség így könnyen összeadódik. Ettől a párától erős szellőztetéssel szabadulhatunk meg, ha azonban a lakóteret nem szakszerűen fűtjük, a legkiválóbb szellőztetés sem jár eredménnyel! A meleg levegő ugyanis a hidegnél jobban felveszi a nedvességet, így többet is ad le belőle a környezetének. 
Tippek a penész megelőzésére
 • Figyeljünk arra, hogy a levegő relatív páratartalma kb. 50 %-os legyen
 • Fűtsük egyenletesen a lakóépület összes helyiségét. A szobák közötti hőmérsékletkülönbség ne haladja meg az 5 OC-t
 • Tartsuk zárva a hidegebb helyiségek ajtajait - pl. spájz, éléskamra, pincelejáró, fűtetlen hálószoba ajtaját - hogy a többi helyiségből beáramló melegebb és ezáltal nedvesebb levegő ne csapódhasson le a hideg falakon
 • Szellőztessünk naponta 3-4 alkalommal: 5-10 percig (novembertől márciusig), 10-25 percig (áprilistól-októberig). Tartósan, pl. az ablak kitámasztásával való szellőztetéssel ez a probléma nem megoldható
 • Pince szellőztetése: nyáron tartsuk zárva az ajtókat-ablakokat, télen gondoskodjunk a kereszthuzatról is. A pincében csak akkor szükséges a szellőztetés, ha a kinti hőmérséklet alacsonyabb a belső falak hőmérsékleténél.
 • Ha mindez nem segít, használjunk mesterséges szellőztető berendezést
 • A tusoló, fürdő és a konyha párás levegőjét vezessük ki a szabadba
 • Ne szárítsunk mosott ruhát a lakásban
 • A bútorokat, a külső falakra kerülő belső fa falburkolatokat úgy kell elhelyezni, hogy a burkolat és a fal között legalább 5 cm-es átszellőző hézag alakuljon ki, a működő légrésen át így bejuthat a levegő
 • Használjunk páraáteresztő építőanyagokat és falfestékeket, például az AURO falfestékek közül bármelyiket
 • Hőhidak felkutatása: a nem megfelelően kiszáradt épületelemek (pl. redőnytok) által okozott hőhidak lehűtik a külső falat, itt lecsapódik a páratartalom

Ha már megjelent a penész…

A penész megjelenését követően a lehető leghamarabb kezdjük el kezelni az érintett területet. Erősen fertőzött területeken gyors eltávolításra van szükség, mivel minden egyes légmozgás felkavarja a penészgombák spóráit. A penészölő szer kiválasztásakor tartsa szem előtt, hogy a penészt sikerrel kiirtó klór tartalmú szerekkel egészségkárosító anyag is kerül  a levegőbe. Az AURO klórmentes, szintetikus méreganyagok és egyéb mérgező kipárolgás nélküli megoldást jelent a penészgombák ellen felvett sikeres harcban a Komplett Penészölő Készlettel

Ne feledjük! : A penészesedési probléma tartós megoldásához elengedhetetlen - a láthatóan fertőzött felületek Komplett Penészölő Készlettel való kezelése mellett - a penészesedés okainak a megszüntetése.

Biztonsági figyelmeztetés: ha a készítmények bármelyike bőrre és szembe kerülne, azonnal bő vízzel mossuk ki. Gyermekek elől elzárva tartandó. A penész eltávolításakor lehetőség szerint viseljen védőkesztyűt, légzésvédő maszkot és védőszemüveget. Allergiások, krónikus légzőszervi illetőleg immunbetegségben szenvedők semmi esetre se végezzék önállóan a penészeltávolítást és ne tartózkodjanak a munkálatok során az érintett helységekben sem.
AURO - természetes festékek, felületkezelö anyagok - olajok, viaszok, lazúrok
GYORSRENDELÉS
Nr.
db
AURO - természetes festékek, felületkezelö anyagok - olajok, viaszok, lazúrok
AURO - természetes festékek, felületkezelö anyagok - olajok, viaszok, lazúrok
auro-info:
99/505 992
30/39 69 439
skype: auro-info
AURO - természetes festékek, felületkezelö anyagok - olajok, viaszok, lazúrok
természetes festékek
AURO cégfilozófia
olajozás, viaszolás
AURO cikkek
AURO összetétel
sixay furniture
referenciáink
forgalmazók
kontakt, kapcsolat
árlisták
FA kezelése beltérben
bútorok, ajtók kezelése
padlók, lépcsők kezelése
lambériák, famennyezetek
konyhák, vizes helyiségek
gyerekbútorok, játékok
felújítás, restaurálás
FA kezelése kültérben
kertibútor és teraszolaj
bel- és kültéri lazúrok
svédvörös fahomlokzat festék
FA felületek ápolás, tisztítás
lélegző FALFESTÉKEK
természetes gyanta diszperzió
profi mészfesték
fotokatalitikus légtisztító falfesték
mész-agyagkrém falfesték
PENÉSZeltávolító, penészgátló
Bőr, linóleum kezelés, ápolás
KŐ, tégla, cotto, klinkerolaj
FÉM festése, radiátorzománc
TERMÉKVÁLASZTÁS
OLAJOK, olajozás
VIASZOK, viaszolás
Lúgok, szappanok
Festékek, lakkok
AURO tisztítószerek
AWALAN mosás, tisztítás
JOBECK favédőszer
ecsetek, csiszolóanyagok
SZíNEK, színminták
falfesték színminták
lazúr színminták
teraszolaj színminták
színes olajok
HASZNÁLAT
olajozás, viaszolás
padlók kezelése
falfestékek használata
ápolás, tisztítás
használat - FILMEK